Laxantia

 

Osmotisch werkende laxantia

Synthetische disacchariden die in het coecum en proximale colon door Lactobacillus-bacteriën worden omgezet in korte-keten-vetzuren (acetaat en lactaat), CO2 en methaan. Ze werken door verzachting van de feces en door bevordering van de peristaltiek door vergroting van de darminhoud.

 
Volumevergrotende laxantia
Moeilijk afbreekbare polysacchariden. De laxerende werking berust op chemische en mechanische prikkeling van de darmwand en op verweking van de feces, waardoor de darmpassagetijd toeneemt.
 
Polyethyleenglycol (PEG) laxantia
Worden niet door de darmflora afgebroken en dus onveranderd in de feces uitgescheiden. Werkt behalve als volumevergrotend laxans als osmotisch laxans. De overige elektrolyten zorgen ervoor dat er nauwelijks uitwisseling van elektrolyten plaatsvindt tussen darm en bloed, zodat de water- en elektrolytenbalans nauwelijks verstoord wordt.
 
Contactlaxantia
Bevorderen de peristaltiek door chemische prikkeling van de darmwand. Tevens verhogen zij het watergehalte van de feces door de water- en zoutresorptie door de mucosacellen te verminderen.
 
Emolliëntia en glijmiddelen
Werking berust op een combinatie van het veroorzaken van rectumcontracties door chemische prikkeling van de mucosa en het verweken van de fecale massa.
 
Bron: